Gebelikte Beslenme
Share
Gebelik dönemi anne ve bebek için çok özel bir süreçtir. Bu süreçte doğru ve dengeli beslenmek hem anne hem bebek için çok önemlidir.
Hamileler normal insanlardan daha fazla enerji ve besin öğesine ihtiyaç duyarlar. Fakat burada da en önemli şey dengedir. Tüm besin öğeleri yeterli ve dengeli miktarlarda alınmalı aşırıya kaçılmamalıdır.
Tahıllar, taze sebze ve meyveler, süt ve süt ürünleri, kurubaklagiller, et, kümes hayvanları, balık ve yumurta beslenme planlarında mutlaka bulunmalıdır. Ayrıca ceviz, fındık, badem, zeytin yağı, avokado gibi sağlıklı yağları içeren besinlerde olmazsa olmazlarımızdandır. Miktarlar ve hangi ayda hangi besine ağırlık verilmesi gerektiği mutlaka bir diyetisyen kontrolünde olmalıdır. Çünkü her birey kendine özeldir.
Fakat bu konudan genel bahsedecek olursak ;
Bebeğimiz en hızlı ilk üç ayda büyür ve bizim en az besin tüketmemiz gerekende bu ilk üç aydır. İlk üç ayın en büyük sorunu bulantılar sabah kusmalarıdır. Bunları biraz olsun azaltabilmek için yastık büyütülebilir, yatmadan iki saat önce yeme işlemi bitirilmeli , şikayetin fazla olduğu dönemlerde daha çok kuru midenizi bastıracak peynirli tost, az sık yemek, zeytin peynir ekmek gibi kahvaltı şeklinde yada salçasız acısız hafif bir beslenme şekli sizi oldukça rahatlatacaktır.
İlk 3 ayda demir, folik asit, kalsiyum, B12 ve omega3 yönünden zengin beslenilmelidir. Biz diyetisyenler ilk üç ayda mümkünse hiç kilo artışı istemeyiz. Benim danışanlarım genelde tüm hamilelik boyunca toplam 5/6 kg kilo artışı ile doğuma giderler ve bu kilonun neredeyse hepsi bebeğindir. Doğumdan sonra anneye vermesi gereken 1/2 kilo kalmaktadır.
Peki ilk üç ayda hangi besinden ne kadar tüketmeliyiz?
Kalsiyum kaynağı olarak süt ve süt ürünlerinden iki su bardağı (süt yada yoğurt olarak) ve iki dilim peynir hergün mutlaka tüketmeliyiz.
Et, tavuk, balık, kurubaklagil gibi demir içeriği yüksek besinler ve yumurtada olmazsa olmazlarımızdandır.
Hergün bir tane yumurta, haftada 2 gün balık, haftada iki gün tavuk, haftada iki gün kırmızı et ve haftada bir gün kurubaklagil şeklinde dengeli bir dağılım sağlanabilir. Ayrıca hergün mutlaka sebze yemeği yada salata ve meyve de dengenin tamamlanması için gereklidir.
Gebeliğin ikinci trimester in de ise (3-6 ay arası) özellikle avokado, ceviz, fındık, badem gibi hergün sağlıklı yağ tüketimi sağlanmalıdır.
Ayrıca omega3 ten zengin balıkta beslenmemizden eksik edilmemelidir. Balık sevmeyen tüketemeyen annelerimiz ise semizotunu bol bol tüketsinler. Semizotunun omega3 içeriği oldukça yüksektir. Bir diğer önemli hususda su tüketimidir. Hergün üç lt su içmeye hem bebeğimiz hem kendimiz için özen göstermeliyiz. Karbonhidrat, protein ve yağ bakımından dengeli ve yeterli beslenme ilkemiz bu ay içinde geçerlidir. 3-6 ay arası totalde 2 kilo alınması idealdir.
Son trimesterda ise her ay ortalama bir kilo artışı idealdir. Bu ayda anne adaylarımızı en çok etkileyen kramlar , eklem ağrıları ve kabızlıktır. Kalsiyum, magnezyum ve potasyumdan zengin beslenerek bu sağlık sorunları rahatlıkla halledebiliriz. Bu dönemde ortalama hergün kalsiyum kaynağı olarak üç su bardağı süt , magnezyum kaynağı olarak bol yeşil yapraklı sebze tüketimi, potasyum kaynağı olarakta muz, avakado, kuruyemiş ve kurubaklagil tüketimi anne adaylarımızı destekleyecektir.
Kabızlık içinde bol lifli besinlerle beslenmek, 3 lt su içmek ve mümkünse hergün yürüyüş yapmak annelerimizi oldukça rahatlatacak ve bağırsaklarını ve genel sağlıklarını düzenleyecektir.
Dyt. Funda ALPASAR